Bundan çok değil 5-6 sene evveline kadar amfi simulasyonu yapan aletler nimet gibiydi. Ben de yıllarca zevkle kullanıyor, tavsiye ediyordum (gerek prosesör, gerek amfilerini). Lambalı amfiler pahalıydı, el yakardı yanına yaklaşılmazdı, ev için düşük watt lısı yoktu vb vb. Oysa son yıllarda ucuz fiyatlı, düşük wattlı ama ev için ideal bir ton lambalı amfiler üretilmekte. (HT serisi, Vox nighttrain, Marshall jcm 1 watt serisi vb vb) Bu manada artık amfi simulasyonu yapan cihazlara çok iyi ses dahi verse, çok para vermemek gerektiğini düşünüyorum. Biliyorum çokça söylenen bir klişedir ama, gerçektende lambalı amfi sadece güzel ses vermenin ötesinde, gitaristi eğiten de bir cihaz. Lambalı amfide iyi eğitilmiş bir el, volume tuşu ve pena kontrolü ile envai sesler üretebilme yeteneğine sahip olabilecek iken, simulasyonlu aletlerle çalan kişilerin tuşe yetenekleri istemeden de olsa körelebilecektir. Bu gece gitar çalışmamdan bir örnek vereyim. Amfimi açtım (Tonal All Tube - X7 Crusher) başladım çalmaya. Bir ara şahane crunchy clean arası tonlarda çalmaya başladım. Tonlar o kadar güzeldi ki, bu tonların düğme konum ayarlarını bir yere kaydetmek istedim. Sırtım amfiye dönüktü. Bu sebeple en son hangi kanalda olduğumu hatırlayamadım. (clean kanal mı, overdrive kanal mı?) Düşündüm herhalde clean kanaldayım. Sırtımı dönmek yerine volume düğmemi kontrol ettim, el alışkanlığıyla clean/ crunch lar için volume tuşunu kısmışım. Volume düğmesini bir açtım ki meğer overdrive kanalındaymışım amfi hi gain modda kükredi birden 😆 Bu duyguyu solid state veya simulasyon amfilerde yaşamak oldukça zor. Bazıları iyi başarıyor ama lambalı amfide bu olay bir başka bence.
Bu sebeple, çamurdan olsun lambalı olsun demiyorum ancak, imkan varsa önce lambalı amfilere öncelik vermenizi naçizane öneririm. Blackstar HT serisi, bir overdrive ile ciddi high gain tonlar verebilmekte. Keza yine bir over drive pedalı ile clean kanalında şahane crunch tonlar alabilirsiniz. Tuşenize katacağı artılarda cabası. Tonal amfileri şiddetle öneririm. Kendimde Tonal amfi kullanıyorum istediğim tonları sonuna kadar veriyor. 👍
Estafrullah. 🙂 Muhalefet değilim kimseye 🙂Teklif var, ısrar yok😀