Hangi elektro gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Kendi kişisel görüşüm, başlangıç olarak Fender gitarlara, clean/o.d tonlara özel bir sempati beslemiyorsanız Squier tercih etmeyin, çünkü manyetikleri oldukça düşük çıkışlı ve distortionda gürültülüdür. Özellikle üstte verdiğiniz videodaki hiçbirşeyi Squier ile yapamazsınız. Bu demek değil ki kötü bir gitar, tam tersi çok iyi bir başlangıç gitarıdır ama clean/o.d tonlarını seven için.
 
Vintage Modified Tele Custom I squier'ımdan harika clean tonlar alıyorum, OD/dist denemedim. Evet fabrika manyetikleri biraz çamurlu humbuckerlar ancak eski clean jaz tonları dinlersen onlar da öyle. Acaba meksika fender'a mı geçsem diye senelerdir gitar çalan (konserler vs.) ve tünelde gitar dükkanı olan arkadaşıma götürdüm. Meksika'ya geçerek hemen hemen hiçbir ilerleme olmaz dedi. Köprü ve tuner'ları değiştirttim onun yerine. Youtube videolarını izlemeni tavsiye ederim. Adı Squier diye utanmayın bu gitarlardan.
 
@rpm Ağaç yaşlanıp oturmaz. Ton oturması dediğiniz şey saçmalıktır zira ton oturmaz. Kullandığınız tele, manyetiğe, amfiye, kabloya göre değişir. Poliüretan cila ile cilalanmış bir gitar asla hava alamaz, dışarıdan nem de alamaz, içerisindeki nemi de veremez. Bu olay Fender USA Standart ve Deluxe serisinde de geçerlidir. Yani ülkemizde 3000-4000TL'lik gitarlar.

Ton oturması dediğimiz kavramın doğrusu, ağacın nemli olmaması sebebiyle gitarda istenmeyen bükülmeler olmaması. Yani sap ağacınız nemli olsa her ay sap ayarı yapmanız gerekebilir, çünkü içerideki nem dışarı çıkamadığından, ağaçta çok daha belirgin bükülmelere sebep olur. Standartı olan bir gitarda zaten ağaçta gerekli işlemler yapılarak kuruluğu sağlanır. Yoksa o gitardan tabiri caizse bi cacık olmaz. USA Standart Fender'ime 3 yıl boyunca sap ayarı yapmadığımı bilirim. 3 yıl sonunda da sattım. 9'luk tel kullanan birisi, İstanbul'da yaşadığımız gibi bir yerdeki iklim kuşağında, gitarı soba/kalorifer yanına koymazsa aynı ayarla senelerce kullanabilir.

Relic gitarlar için de konuşursak, ağaç hava alsın, kendiliğinden kurusun istersek öyle bir dünya olmadığını biliniz. Nemli bir ortamda uzun süre kalan bir relic gitar ise o nemi hapsedebilir, ağacı kurutmak yerine nemlendirebilir.

Not: 2. el gitar kötü değildir. Bütün gitarlarımı ikinci el aldım. Hiç pişmanlık yaşamadım. Sıfır gitar da tonu oturmamıştır geyiği kabak tadı vermeye başladı. Kimseyi yanlış bilgilendirmeyin.

Ton oturması diye birşey vardır bunun üzerine araştırmalar var makaleler yazılmış, ses olayında burning denen şey kablolara bile uygulanıyor. Ton oturması derken ağaç kuruması olayı yok demeye çalışıyorsun sanırım?
 
Son düzenleme:
Ton oturması diye birşey vardır bunun üzerine araştırmalar makaleler, ses olayında burning denen şey kablolara bile uygulanıyor. Ton oturması derken ağaç kuruması olayı yok demeye çalışıyorsun sanırım?

Ağaç kuruması vardır. Poliüretan cilalı gitarın doğal yollarla kuruyamayacağını veya nem alamayacağından bahsediyorum. Ton oturması diye bir kavramın olmadığından, tonu oturmuş geyiklerini saçma bulduğumdan bahsediyorum.

Ton oturması nedir?: Ağacın içerisindeki nem miktarı minimuma indirilerek nemli ağacın sebebiyet vereceği eğilmeleri önlemektir.

Daha da örnekle anlatayım. Arkadaşım Erkan Sızarlar'a bir bas gitar yaptırdı. Ağaç seçimi kağıt üzerinde, işçilik ise nefes kesecek şekilde mükemmel. Ama her hafta sap ayarı yapıyordu. Ağaç yeterince kuru olmadığı için, poliüretan cilalı gitar içerideki nemi de atmak isteyip atamadığından sap durmadan eğilme göstermekteydi. Eğer ton oturmasından kastınız her yerde aynı tonu almak ise, bu adam her yerde aynı şekilde mükemmel bir ton almaktaydı. Nerede dinlesem bu adamı, onun tonu diyebileceğim signature bir ton diyebilirim hatta, abartmıyorum. Fakat dediğim gibi her hafta bir bas gitara sap ayarı yapmak insanın canını sıkabiliyor.

Yoksa 88 Strat'ım var, tonu oturmuştur geyiği yeterince gereksizdir. 2005 Strat'ım, 2001 Tele'm hiç bana bu şekilde bir sorun çıkarmamıştır. 2005 Strat'ı 2008 yılında aldım ve 3 yılda gitar kurumuştur geyiğine rastlamadım. Her yerde de aynı tonu alıyordum. Gitarın tonu oturuyordan kastınız, aynı ekipmanla (kablo,pedal,amfi) zaman içerisinde tonunuz ağaç kuruduğu için değişiyor zannediyorsanız lütfen EQ ayarınızı değiştirip değiştirmediğinizi gözden geçirin derim. Aynı şekilde bir arkadaşımın kullandığı 88 Strat'ta da böyle bir olay yaşamadık. Şu anda kullandığım yine Poliüretan cilalı 2010 yapımı gitarım hiç her hafta sap ayarı yaptıracak bir durum yaşatmamıştır. Her yerde de aynı sound'u yine alabiliyorum.

O zaman her yerde aynı soundu alabiliyorsam teknik olarak tonu oturmuştur diyebilirim. O zaman sıfır aldığım fabrikasyon üretim bir gitarın tonu da oturmuş olabiliyor. Zaten gitara biraz daha fazla ödemenizin başka bir unsuru da bu oluyor.

Tekrar ediyorum: Nitroselülöz cilalı gitarların cilası zamanla aşınır. Genelde bölgesel olarak aşınır. Ağaç çıplak kalır ve daha rezonant olabilir. Nemi dışarı verebileceği gibi, çok nemli bir bölgedeyseniz, nem de hapsedebilir. Diyeceğim şu ki, poliüretan cilalı gitarların tonu zaman içerisinde oturur düşüncesi sadece geyiktir.

Dediklerimi daha iyi anlatan bir makale var. Biraz zaman ayırıp onu da lütfen okuyun.

http://www.gitarpedal.net/forum/28727-elektrik-gitarlardaki-cilanin-ozellikleri-ve-tona-etkileri.html?28727-Elektrik-Gitarlardaki-Cilanın-Özellikleri-ve-Tona-Etkileri=#post545456
 
Polyester cilalı gitarlar durduğu yerde kuruması geyiktir evet fakat ben bundan bahsetmiyorum, rezonansin maddeler üzerinde etkisinden bahsediyorum. Bunun üzerine üniversite araştırmaları var ki birkaç makele denk gelmişti, bulursam yollarım.

Bildiğin birşey var açmışsın ağzını yummuşsun gözünü, benim ağzımdan sözler yazıp senaryoya dönüştürmüşsün mevzuyu. Tekrar edeyim ciladan bahsetmiyorum fakat rezonansin maddeler üzerinde etkisi olduğu bilinen bir gerçek bu da çalınan gitarın soundunda olumlu değişiklikler olması sonucunu doğuruyor. Reissue ve vintage farklarınında bir kısmını bu sebep oluşturuyor.
 
Polyester cilalı gitarlar durduğu yerde kuruması geyiktir evet fakat ben bundan bahsetmiyorum, rezonansin maddeler üzerinde etkisinden bahsediyorum. Bunun üzerine üniversite araştırmaları var ki birkaç makele denk gelmişti, bulursam yollarım.

Bildiğin birşey var açmışsın ağzını yummuşsun gözünü, benim ağzımdan sözler yazıp senaryoya dönüştürmüşsün mevzuyu. Tekrar edeyim ciladan bahsetmiyorum fakat rezonansin maddeler üzerinde etkisi olduğu bilinen bir gerçek bu da çalınan gitarın soundunda olumlu değişiklikler olması sonucunu doğuruyor. Reissue ve vintage farklarınında bir kısmını bu sebep oluşturuyor.

İkimiz de aynı şeylerden bahsediyoruz ama sanırsam tam okumuyorsun. Ağzımı açıp gözümü yumduğum doğrudur ama sana karşı olduğu doğru değildir. Gitar almak isteyen arkadaşın bütçesi belli ki Cort gitarlardan bahsetmiş, ve kabul etmemiz gerekir ki bunlardan hiçbiri nitroselülöz cilalı değil. Polyester bunu kabul edelim önce. Ben İktisat okumuş biriyim ve varsayımlara göre davrandım bugüne kadar. Fakat varsayımdan öteye geçmemize neden olan şeyler var. İlk unsur, gitar almak isteyen arkadaşın bütçesinin düşük olması, diğeri ise bu sebep dolayısıyla alacağı gitarların polyester cilalı olması. Başkasının dediğine göre üzerinden x yıl geçmiş, tonu oturmuştur geyiği ile başkalarının yanlış bilgilendirilmesine gerçekten kızıyorum.

Maddenin rezonans üzerinde tabii ki büyük etkisi var. Az önceki verdiğim linkte de gitarlarda kullanılan cilalar hakkında oldukça güzel makaleler mevcut. Barlo'ya bu konuda teşekkürü borç bilirim. Hiç eline elektro gitar almamış birine Seymour Duncan manyetik en iyisidir, o olmazsa gitar iyi değildir gibi bir ergen muhabbeti doğmasına sebebiyet verebilecek türden bilgi kirliliğine kızıyorum. Sonra bir gün birisi karşıma çıkıp Polyester cilalı gitarlar kötüdür diyebilecek kadar, kendini bilgi sahibi görüyor ve bu kişiler internet ortamında çokça mevcut.
 
Şehir efsanelerini gerçekmiş gibi anlatıp yanlış bilgilendirmeye sebebiyet verenlere kızıyorsun, eyvallah bende kızıyorum da ben baska birşey söylüyorum. Aynı şeyden bahsediyoruz diyorsun ama ben rezonans dedikçe sen hala ciladan bahsediyorsun. Maddenin rezonans üzerinde etkisi var da demedim, tam tersini söyledim. Gitar calindikca güzelleşir bunun sebebi rezonans etkisidir ağaç kurudu geyigide burdan çıkıyor zaten.
 
Çok acil ise marka model arama, Rockstar, J&J Sister, ne bulursan al.
Biraz acil ise, Cort x-1 al.
Az acil ise İbanez Gio al.

Aciliyeti gitti, biraz daha para biriktiririm diyorsan cort x-6 al.

Soloları hızlandıracak bir gitar istiyorsan, böyle çok hızlı olması için falan, ibanez jem alman lazım. Yoksa hızlı olmaz istediğin kadar. Bak Steve Vai' ye.
 

Geri
Üst