@
rpm Ağaç yaşlanıp oturmaz. Ton oturması dediğiniz şey saçmalıktır zira ton oturmaz. Kullandığınız tele, manyetiğe, amfiye, kabloya göre değişir. Poliüretan cila ile cilalanmış bir gitar asla hava alamaz, dışarıdan nem de alamaz, içerisindeki nemi de veremez. Bu olay Fender USA Standart ve Deluxe serisinde de geçerlidir. Yani ülkemizde 3000-4000TL'lik gitarlar.
Ton oturması dediğimiz kavramın doğrusu, ağacın nemli olmaması sebebiyle gitarda istenmeyen bükülmeler olmaması. Yani sap ağacınız nemli olsa her ay sap ayarı yapmanız gerekebilir, çünkü içerideki nem dışarı çıkamadığından, ağaçta çok daha belirgin bükülmelere sebep olur. Standartı olan bir gitarda zaten ağaçta gerekli işlemler yapılarak kuruluğu sağlanır. Yoksa o gitardan tabiri caizse bi cacık olmaz. USA Standart Fender'ime 3 yıl boyunca sap ayarı yapmadığımı bilirim. 3 yıl sonunda da sattım. 9'luk tel kullanan birisi, İstanbul'da yaşadığımız gibi bir yerdeki iklim kuşağında, gitarı soba/kalorifer yanına koymazsa aynı ayarla senelerce kullanabilir.
Relic gitarlar için de konuşursak, ağaç hava alsın, kendiliğinden kurusun istersek öyle bir dünya olmadığını biliniz. Nemli bir ortamda uzun süre kalan bir relic gitar ise o nemi hapsedebilir, ağacı kurutmak yerine nemlendirebilir.
Not: 2. el gitar kötü değildir. Bütün gitarlarımı ikinci el aldım. Hiç pişmanlık yaşamadım. Sıfır gitar da tonu oturmamıştır geyiği kabak tadı vermeye başladı. Kimseyi yanlış bilgilendirmeyin.