İşte bu dümdüz olayını sağlamak için truss rod gerekir. Normalde fretboard pool -havuz diye bir tabir var. sap tam olarak düz değil truss rodla bu düzlüğü sağlıyorsun. Teller sökülse de o düzlüğü sağlaman için truss rod ayarı gerekli. Ben truss rodsuz gitar görmedim yapmış olmaları da bu dediklerimden dolayı çok zor yani ayar işi var bi kere o iş nasıl çözülecek ? Varsa böyle bir sistem yapan ben bilmiyorum hiç duymadım da..
Şöyle bir şey buldum non truss rod guitar diye google'yınca
http://www.tdpri.com/forum/telecaster-discussion-forum/295932-no-truss-rod-necks.html
Lost_N_Austin yazmış sayfanın ortasında bir foto var non truss rod tele necki ama beyzbol sopası kıvamında kalınlığı ve çamdan yapmışlar.
Bir de biraz araştırdığıma göre 50'lerde filan böyle gitarlar varmış sap çok kalın tabi ayara gerek kalmıyor, yalnız yine tesfiye işi için artık böylece idare etsin diyorlardır herhalde
🙂 ya da o hafif çukurluk fretboard pool işi yoktur. Eski teknoloji belki olabilir çok kalın sap yapılıp da şimdi bu kadar kalın sap yapmadan nasıl olacak o iş ? Yine ayar gerektirir yani.