Hangi amfiyi alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Bu fiyata bu amfiyi tek geçerim. http://www.sahibinden.com/ilan/alis...-footswitch-made-in-usa-indi-125635310/detay/

Roc Pro 700 modelini kulandım. Çok başarılı bir amfi. AVT 150'ye kök söktürür. Yüksek headroom'lu, cleanleri kristal, drive kanalı canavar gibi bir alet. Gitar almayacak olsam yedek amfi diye alacağım.
İlan açıklamasında lamba ile ilgili verilen bilgi gulumsetti. Argümanlar ortaya serilmiş lamba etkisi ilginç yollarla kanıtlanmış :D
 
sadece evde kullanmak ve çalışmak için o kendine has tonu yakalayabileceğim amfi istiyorum,
gary moore'un pedal setupı ve epi les paul custom ile kullanılacaktır,
tahmini fiyat 500 liradır,
laney cube 8 ya da marshall 15liklerden düşünmekteyim
ses konusu sıkıntılıdır 30luk yada lambalı olarak 5in üstüne çıkamam,
yardımlarınızı bekliyorum hocalarım,
 
Lütfen söylediklerimi yanlış anlamayın; elimden geldiği kadar yardımcı olmaya da çalışacağım. Ama bence biraz tuhaf yazmışsınız metni:)

Neyse... Şunu akıldan çıkarmayalım: Ton dediğimiz şöy büyük ölçüde gitaristin ELİNDE biter. Moore çok özel bir gitaristtir, vibratosu çok kuvvetlidir, pek çok şeyi sol elde 3 parmak ile çalar, serçe parmağı yerine yüzük parmağını kullandığı pek çok pasaj vardır. Bu da tonunda etkilidir. Çünkü (müridlerinden John Norum'un da açıkladığı üzere) üçüncü parmak daha kuvvetlidir. Sağ el - pena vuruşu da aynı şekilde kuvvetlidir. Kütür kütür bilekten ve kimi zaman da ön koldan vurur penayı, yeni kuşak pek çok gitaristte moda olanın aksine, sağ el işaret parmağı ile başparmağın ilk eklemlerini oynatarak pek pena vurmaz. O nedenle de (erken dönem fusionvari şeyler takıldığı albümlerini dinlediğinizde) çelik telli akustik gitar ile çaldığı zaman bile gümbür gümbür geldiğini duyarsınız notaların. Neredeyse Al di Meola vari bir tuşesi vardır.

Gary Moore'un pedal setupı ile kasttetiğiniz nedir ? Bunu açıkça yazarsanız iyi olur. Çünkü gain/drive soundunun kaynağının ne olacağını bilmek lazım. Özellikle de drive pedalı dediğiniz hangi model/marka ? Bunu bilmek lazım.

Not: Lütfen Türkçe'yi daha özenli kullanın. Baş harfler, noktalama vs... konusunda daha hassas olun. Bu forumun kullanıcılarının pek çoğunun önem verdiği bir nokta.
 
Son düzenleme:
O tondan kasıt mesela Boss OD-1 veya Boss DS-1 gibi drive pedallarından (bunlar kendisinin de çok sık kullandığı pedallardı) en iyi sonucu verebilecek amfi aramak.
Yoksa 500 lira ile o efsane kafa kabinler lambalar kendisinin ayarları mikrofonları kulağımıza gelen en son ses olmaz.Olmamalı da.
Yardım almak istediğim konu da bu bu pedallara iyi yanıt verecek amfi.






Lütfen söylediklerimi yanlış anlamayın; elimden geldiği kadar yardımcı olmaya da çalışacağım. Ama bence biraz tuhaf yazmışsınız metni:)

Neyse... Şunu akıldan çıkarmayalım: Ton dediğimiz şöy büyük ölçüde gitaristin ELİNDE biter. Moore çok özel bir gitaristtir, vibratosu çok kuvvetlidir, pek çok şeyi sol elde 3 parmak ile çalar, serçe parmağı yerine yüzük parmağını kullandığı pek çok pasaj vardır. Bu da tonunda etkilidir. Çünkü (müridlerinden John Norum'un da açıkladığı üzere) üçüncü parmak daha kuvvetlidir. Sağ el - pena vuruşu da aynı şekilde kuvvetlidir. Kütür kütür bilekten ve kimi zaman da ön koldan vurur penayı, yeni kuşak pek çok gitaristte moda olanın aksine, sağ elinin başparmak eklemini pek oynatmaz-bükmez. O nedenle de (erken dönem fusionvari şeyler takıldığı albümlerini dinlediğinizde) çelik telli akustik gitar ile çaldığı zaman bile gümbür gümbür geldiğini duyarsınız notaların. Neredeyse Al di Meola vari bir tuşesi vardır.

Gary Moore'un pedal setupı ile kasttetiğiniz nedir ? Bunu açıkça yazarsanız iyi olur. Çünkü gain/drive soundunun kaynağının ne olacağını bilmek lazım. Özellikle de drive pedalı dediğiniz hangi model/marka ? Bunu bilmek lazım.

Not: Lütfen Türkçe'yi daha özenli kullanın. Baş harfler, noktalama vs... konusunda daha hassas olun. Bu forumun kullanıcılarının pek çoğunun önem verdiği bir nokta.
 
Peki ama benzer bir amfiye giremeyecek olduktan sonra bu pedallar tek başına verimli olur mu ? Bence sizin Marshall gain sounduna benzer bir şeyi üretecek iyi bir kaynağınız olmalı. Bunun için de ben o ucuz amfilerin hiç birine güvenmem doğrusu.

Gary Moore takipçisi olduğunuza göre illa ki elinizde çok bilgi vardır, ama şuna rastladım:
http://www.marshallamps.de/scene/interviews/garymmain.htm

Burada özellikle Marshall JTM 45 ile Marshall Guv'nor pedalı kombinasyonunda bahsedilmiş (bilhassa da Still Got the Blues...dönemleri için).

Benim tavsiyem ucuz ama kalitesiz amfiler yerine orta halli, şeffaf bir solid state amfi alıp bunun temiz kanalına Marshall karakterine sahip drive pedalı girmek olur. Laney Cub 8 filan hiç aklıma yatmıyor, en azından 12 inç kolonu olan bir şey olmalı doğru düzgün gitar soundu için.

Drive kaynağınız Marshall'ın kendi pedallarından biri olabilir (Jackhammer ?), AMT'nin M1 (JCM 800 klonu) pedalı olabilir filan... Boss OD-1 gibi bir şey ile de pedalı boost edebilirsiniz. Boost için Marshall Guv'nor veya Bluesbreaker 2 de tavsiye ediliyor:

http://vintageamps.com/plexiboard/viewtopic.php?f=1&t=3127

Sinyal yolunda illa lamba bulunsun ama lambalı amfi kadar masraflı olmasın derseniz, orta halli bir solid state amfinin effect loopunda şu pedal preamfi de düşünülebilir:

http://www.tonebone.com/tb-hotbritish.htm

Diğr taraftan, belki forumda Laney Cub 8 kullanıcılarının yorumlarına da bakabilir veya sorabilirsiniz eğer o amfide kararlıysanız. Sonuçta o bütçenize uygun, benim söylediklerim bütçeyi aşıyor olabilir.
 
haklisiniz hocam aslinda sadece ev icin bile olsa bu amplikator secimi ciddi bir sey bence,
guv nor pedalin ilk serisini kullaniyormus eger yanlis bilmiyorsam. simdilerde piyasada guv nor plus 2 diye geciyor yeni uretimi.
bir de gary moore da bir gerceklige sadiklasmaya calisiyordu,kolorasyon onun icin de vardi, kendim icin ona yaklasmak degil de onun aradigini aramak istiyorum ,
o karekteristlikte marshallin kendi drive pedali bana da mantikli geldi hocam,
kendisi bad monkey de kullaniyormus,
anlamadigim bir sey var kusura bakmayin solid state dedigimiz transistorlu amfi degil midir,
yanlis bir sey de yaziyor olabilirim ama sormak istiyorum bu marshall ss degil mi,
bunlarin orta hallileri neler olabilir tam urun yazabilir misiniz?
imla icin ozur dilerim mecburen bu sekilde yazmak durumunda kaldim,
 
Evet, solid state = transistörlü amfi; aynı anlamda her iki terim de.
Bahsi geçen 15 watt Marshall'ı hiç kullanmadım, ama ucuz yollu şeyler pek güven telkin etmiyor. Yine de belki öyle bir şey denenebilir, drive karakteristiğinden memnun kalınmazsa temiz kanalına pedal bağlamayı düşünebilirsiniz. Benim orta halli düz transistörlü bir amfiden kastım ise ikinci elde bulunabilen Behringer Ultratwin 2x10 veya 2x12 gibi amfiler. Bunların temiz kanalına pedal girilebilir, return veya slav in girişlerinden preamfi girilebilir... Envai çeşit kullanıma gelen amfiler. Kendi drive tonları berbattır ne yazık ki, ama zaten bu önemli değil.

Küçük watt lambalı cihaz düşünürseniz de Blackstar veya Egnater'ın kimi modelleri düşünülebilir aslında. Blackstar'ın HT serisinden 1 wattlık kombo amfi olabilir. Egnater Tweaker 15 watt kafa artı kabin olabilir. Bunlar düşük sesle de başarılı olan ve kendi drive karakterine güvenilebilecek amfiler, sadece belki overdrive ile boost edilmeleri gerekir. Tabii Gary Moore tonuna aynen yaklaşmak filan ayrı bir mesele, ama karakterli, yüksek sustainli tonlar alınabilir bunlarla.

Bir de şöyle enteresan bir video var.



John Norum, Gary Moore'dan en çok etkilenmiş gitaristlerden birisi. Bu da konser öncesinde ısınırken çalışını gösteren videosu. Gary Moore'un tonuna yakın şeyler duyuyorum ve zaten onun 70ler-80ler dönemi çalışına çok benziyor çalışı Norum'un. Bu videoda küçücük bir Marshall amfi ile çalıyor gözüküyor (odanın girişinde kapının yanında). Eğer bu sound o amfiden çıkıyorsa tamamen, o zaman o Marshall amfi neymiş öğrenmek lazım. Yalnız amfinin sesi fazlasıyla açık, insanın bunu evde yapma fırsatı olmayacağı için yine overdrive pedalı takviyesi gerekebilir.
 
hocam arkadaşlar marshall ve guv'nor ikilisinden bahsetmişler.Ek olarak düşük derinlik ve oranda flanger kullanmanızda tona yakıcı bir etki verir.Özellikle gary moore un çok sevdiğim 87 empty rooms performansındaki tonunun bence kilit notlarından birisi bu.En azından ben o şekilde algıladım.Aklınızda olsn
 
Gary Moore'u yıllardır dinlerim, "ulen kaçırdığım bi şey mi var" diye gene dinledim demin, adamın tonunda ne pitch shifter var, ne oktav, ne chorus... Ne bileyim, düz distortion tonu işte, zaten kendisi de elli çeşit gitarla amfiyle çalıyodu, onun tonunun neresi üzerine bu kadar yazı yazılmış anlamadım, ortalama bi Marshall amfiye bağlayıp distortionu da kökleyin alın size Gary Moore tonu... Micro Cubeün Marshall kanalı da olur. 500 TLye birinin tonunun aynısını almak isteyen kişi muhtemelen evde şarkılara eşlik ederken "oha, aynısı lan" dese yeter. Onun için fazla teknik detaya, 20 band eq kanallarını analiz etmeye gerek yok bence. Tuşe daha önemli böyle durumlarda, bazen bakıyorum adam akustikle çalıyo, şarkı gene bire bir aynı şarkı.
 
Son düzenleme:
Gary Moore diyorsanız vibrato ve bend ustası olmak zorundasınız. Aksi taktirde onun bastığı notaları basarsınız ama çaldığını çalamazsınız. Onun amfilerini pedallarını istedemen önce bu tekniklere çalışmak bence daha makul. Örneğin ben Still Got The Blues şarkısının intro kısmının bendlerini bile hala yapamıyorum. Ama YouTube gitaristlerine bakarsanız binlerce dolarlık amfi pedal takımı ile sadece notaları basıp tamamen ruhtan yoksun çalışmalarına "Ben çalıyorum bakın !" diyebiliyor. O yüzden ekipmandan daha ziyade tuşe çalışılmalı. Sonra ekipmana sahip bile olsan sonuç hüsran olur.
 
Şu ton meselesine ben hiç takılmıyorum yoksa takılmalımıyım bilemiyorum. Ortahalli SS bir amfim var bir od bir de Dist pedalı ile iyi duyacağım bir ayardan sonra misal Yüksek gainle Guns, Deep purple...hiç eq bozmadan gaini düşürüp SRV, Clapton, BB.king vb... çalıyorum. sahne de de değişmiyor bu durum.
Bir sürü para harcayıp sadece steve vai sounduna eriştiğim bir ekipmanla diğer tarzlarda nasıl hissederim? durum karışık. :S
 
Ya bu x kişinin tonu işi o x kişinini imzasının aynısını atmaya çalışmaya benziyor. Herkesin soundu farklıdır. Herkesin gitarı tutuşundan parmak yapısına kadar her şey çeşitlidir. Mesela Zakk Wylde hepimizin de katıldığı üzere insan üst bir gitaristtir. Ancak Stairway To Heaven'ı ondan dinlediğimizde Jimmy Page gibi olmadığını görürüz. Hatta o solonun yaratıcısı Jimmy Page'den bile daha ruhlu çaldığını düşündüğüm bir Thomas 75's adlı bir YouTube gitaristi var tavsiye ederim. Herkesin tarzı o şarkıyı yorumlama şekli farklı yani. Örnekler çoğalabilir. Ben çok sevilen gitaristlerin bir başkasının yaptığı parçayı çaldığında hayal kırıklığına uğramışlığım hep olmuştur. Zakk Wylde gibi pentatonik lick scale aralığında dolanabilen kimse yoktur. O yüzden Mr. Crowley şarkısını başkası çaldığında vasat bulmuşumdur hep. Hepsinin havası ayrıdır. Gus G.'nin Mr. Crowley çalışı farklıdır. Zakk farklıdır.
Türkiye'den de örnekler çok. Metin Türkcan'nın çaldığı bir soloyu güzel icra eden başka gitarist görmedim. Çünkü bend vibrato üzerinedir onun yazdıkları ve o teknikleri yapamadıkça ancak Esp ile çalmış olmaktan öteye gidilemez.
Yani ekipmana fazla takılmamak lazım. Oturup teknik çalışmak lazım. Tekniği geliştirmek ilerledikçe motivasyon katarken, aynı ekipmanı toplamaya çalışırken harcanan zaman insanı müzikten uzaklaştırıp GAS'a iter.

Netice: Penalara kuvvet :)
 
Geri
Üst