Olmuyor beyler. Demek ki okumuyoruz! @izzzyy de defalarca yazdı bunları forumda, etmeyin eylemeyin. @diebytheaxe haklı.
15 watt 15 watttır. Güç tüketimi ifadesidir bu. Ses üretimi ifadesi değil. 15 w ss amfilerde genelde küçük çaplı (6-8" arası) hoparlör olduğu için lambalıya göre duyum azdır. Bunun sebebi de az güç tükettikleri için, evde pratik yapma maksadı ile kullanılmalarını sağlamak. Ticari bir hile yani. Yoksa 12" hoparlör ile lambalı kadar duyum verirler.
15w lambalılar ise genelde 10-12" hoparlör ile piyasaya sürülüyorlar. Buradaki maksat da duyumu küçük veya orta ölçekli sahne seviyesine çıkarmak.
Lambalı amfiyi evde kullanmak hiç de kolay bir mesele değil. Çünkü düşük seste hacimsiz, cılız hatta vızıltılı tınlarlar. Sesini açtıkça ton hacim kazanır ve güzelleşir. İster 1, ister 100 watt olsun, fark etmez. Ben evde, 1 watt Blacktar'ı 4x12 kabinde üçten fazla açamadım. Daha küçük çaplı hoparlör ile belki daha fazla şansım olurdu.
Kısık seste güzel ton veren lambalı amfi çok azdır. Ancak master volume tarafını kısacaksınız (ki o da hassas olacak) preamptan gain vereceksiniz, biraz da eq katı ile oynayacaksınız ki kısık seste az çok hacim gelsin, vızıltılı bir ton olmasın.
Arkadaşın istediğine gelince. Lambalı amfi, hay hay olur. Ama almadan önce bol bol kurcalaman, ev seviyesinde kullanacağın ayarları tutturman lazım ki satın alasın. 5 wattı evde 2'den yukarı açman zor mesela. Lakin tecrübelerime göre, Blackstar HT5 de, 50 watt Jet City de, kısık seste güzel ayarlar ile güzel ton verebiliyorlar. Ama ben Mesa Mini Recto'yu iki kez denedim, ikisinde de zorlandım mesela.
@diebytheaxe kesinlikle doğru söylemiş 15 watt, 15 watt tır. Bunun kulağıma öyle geliyor, ben denedim lambalının sesi daha yüksek geliyoru yok. Kulak gibi kusurlu bir organın subjektif algısını fiziğin karşısına kanıt diye koyamazsın. Ama farklı duyuyorsan bunun da mutlaka sebepleri vardır;
1- Kıyaslanan amplilerin speaker spl farkları
2- Güç üretiminde katalog değeri ile reel değer arasında fark olması
3- Amplinin çıkış empedansından doğan güç aktarımı farkları
4- Kulağın flat olmaması belirli frekansları daha fazla algılaması