500 lira bütçeyle günümüzde prosesör+amfi almanız çok zor. Sadece prosesör alıp kulaklıkla çalmanız amfi hissiyatını yaratmayacaktır, 4 sene böyle çaldım, deneyimlediğim için söylüyorum. Elektro gitarda diğer çoğu enstrumanda olmayan özellik vibrato ve bendlerdir. Bunları hissederek çalmak zamanla gelişen birşey. En iyi geliştirme yolu da sizin parmaklarınıza amfinin verdiği tepki. Lambalı amfilerin tepkileri transistörlülere göre daha iyi. HT1 var bir dünya satılık forumda, birisini alırım, bunu şu anki bilgime dayanarak söylüyorum. 6 sene önce prosesör sahibiydim ve satıp amfi aldığımdan beri daha hızlı geliştirdim kendimi.
Efekt öğrenme fikri için ucuz prosesör daha iyi,
@SilverSky 'a katılmamak mümkün değil. Ama 1-2 sene amfiyle idare edip, sonrasında ses kartı almakla hiçbir şey kaybetmezsiniz. Ses kartları bence bu günün aynı fiyat aralığındaki prosesörlerden daha başarılı, üstelik kayıt da yapabiliyorsunuz (artık prosesörlerin çoğunda da ses kartı olarak tanıtma özelliği var bu arada). 300 liralık focusrite 2i2 kullanıyorum, 300 liralık prosesörle bu kadar geniş yelpaze almam mümkün değil, kullandım zamanında, bu da tamamen deneyimlerime dayalı şahsi düşüncem. Düşük bütçe için ses kartı bana daha makul geliyor. Ama konumuz ve önceliğimiz amfi
🙂 Buna geri dönelim.
Önceki mesajımda belirttiğim gibi, bu gün tc electronic'in delayleri 700-800 lira olmuş durumda(belki daha fazla). Sizin alacağınız efektli amfinin hem ayakla kontrolü (efekt değişimi gibi) mümkün değil hem de kendi efektsiz tonları muadillerine göre (fakat efektsiz olanlarından) kötü. Bu gün çok ekstrem metal tonları istemiyorsanız, drive'ı ortalama bir amfi ve delay pedalı ile alamayacağınız ton çok çok az. Ton gerçekten parmaklarda, kendi açımdan bunu anlamam seneler aldı. Alamadığım bir ton varsa ekipmanı suçlamak yerine kendi açıklarımızı görüp onları düzeltmek daha mantıklı. Parmak kontrolü ne kadar iyiyse ton o kadar iyi oluyor, o tonlarına hayran kaldığımız youtubedaki müzisyenlerin kullandığı ekipmanla o tonu alabilmek için parmaklarımızın o derece iyi olması şart.
Öneriye gelirsek, Ibanez tbx'i öven çok arkadaşım var burada, ben de bir ara kullandım, drive'ları kuvvetli, cleanleri net, alınabilir. Evde blackstar ht kullanıyorum, bütçenize göre ht1 uygun duruyor, varsa reverblü modelini alabilirsiniz. HT kullanıcısı çok fazla, cleanleri ve driveları oldukça dengeli, etüt yapmak için birebir. Ama illa efekt olsun diyorsanız, diğer arkadaşların tavsiyelerine bakmakta fayda da var.